Het Geluidshuis is dé referentie in audiocreatie en -productie. Denken in audio is onze natuurlijke reflex. Geen verrassing dus dat ons parcours ons ooit eens zou brengen bij audiogidsen. De van oorsprong orale traditie van het ‘verhalen vertellen’ hebben wij de 21ste eeuw in geloodst. Een goeie audiogids ís namelijk een verhaal. En de manier waaróp er verteld wordt vinden wij ook belangrijk. Wij willen de luisteraar laten lachen of bij zijn nekvel grijpen. Door een straf verhaal, pakkende muziek, een originele verteltechniek en uiteraard door de beste stemmen.

DE MEEST FANTASTISCHE AUDIOGUIDE TER WERELD
JAKOB SMITSMUSEUM

 

Jakob Smits (1855 – 1928) was een tegendraadse Nederlander. Tegen de zin van zijn ouders wijdde hij zijn leven aan de kunst. Tegen de zin van zijn eerste vrouw verliet hij zijn gezin en trok hij naar de Antwerpse Kempen, meerbepaald naar Mol. Hier ontplooide hij zich tot een volstrekt uniek kunstenaar.

In deze audioguide vertelt Guy Mortier met veel overgave over het bijzondere leven van Jakob Smits. Verwacht je aan een verhaal doorspekt met humor en bijzondere Smits-weetjes.

PC_JS.jpg

CONCEPT & COPY Koen Van Deun

REGIE & MUZIEK Koen Brandt

OPNAME, MIX & MONTAGE Patrick Voets en Olivier Marga

PRODUCTIE Ann Desmet

STEMMEN Guy Mortier, Fernand Van Gompel en Willy Thijs

MUSEUMOVERSTE Karen Delfosse

PUBLIEKDSMEDEWERKER Thomas Deckx

MET DE STEUN VAN Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits, VZW Vrienden van het Jakob Smitsmuseum, Gemeente Mol en Stuifzand.

BE MY GUIDE

MUSEUM VOOR NATUURWETENSCHAPPEN

 

Ontdek alles over dinosauriërs in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Tine Embrechts leidt je rond onder de vakkundige kennis van dinokenners Koen Stein (volwassenen) en Dorien Schouppe (kinderen). In de Franse versie gaat Kody op verkenning in het museum met gidsen Benjamin Dujardin (volwassenen) en Morgane Vandervelden (kinderen).

Luisteren kan in het Museum voor Natuurwetenschappen of gewoon thuis in je luie zetel via op bemyguide.be, Spotify (kinderen, volwassenen, enfants, adultes) of in de Geluidshuis-app.

GeluidshuisApp_512x512px_GenericVersion(

COPY Koen Van Deun

STEMMEN Tine Embrechts, Dorien Schouppe, Koen Stein, Kody, Morgane Vandervelden, Benjamin Dujardin

REGIE Leen Renders 

OPNAME, MONTAGE & MIX Bram Coumans, Olivier Marga (FR), Jeremy Vettorel (VL)

PRODUCTIE Het Geluidshuis

HEEREN, VERTREKT! IN DE KOP VAN DE KOERS

HISTORISCHE HUIZEN GENT

 

Voorzien van wat doping en een rijsttaartje doken we in gesprekken van oud-coureurs, jong-coureurs en hun aanverwanten. Samen met Jelle Vermeersch en Ward Bogaert goten we alle verhalen in een spannende drietalige audioguide en haalden we gelukkig de finish.

Roger Decock - Heeren, vertrekt!
00:00 / 00:00

CURATOR Jelle Vermeersch

COPY Ward Bogaert

STEMMEN Ward Bogaert (Eric De Staercke (FR), Mark Irons (EN)), Roger Decock (Alexander Von Sivers (FR), Tim Myers (EN)), Yvan Vanmol (Thierry De Coster (FR), Richard Wells (EN), Corinne Poulidor (Mieke De Groote (VL), Cathy Smith (EN)), Astrid Collinge (Ruth Bastiaensen (VL), Tess Bryant (EN)), Louis Vervaeke (Raphaël Charlier (FR), Joshua Rubin (EN))

MUZIEK Koen Brandt

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Patrick Voets ism Ward Bogaert

PRODUCTIE Ann Desmet

DE GESTOLEN BRUEGEL

KASTEEL VAN GAASBEEK

 

De Gestolen Bruegel is niet alleen een leerrijke audiogids, maar ook een spannende zoektocht, speciaal voor de tenstoonstelling Feast of fools. Bruegel herontdekt. Met de audiogids en het spelboekje in de hand ontdek je allerlei leuke dingen over de schilderijen.

SCENARIO Leen Renders en Koen Brandt

REGIE Leen Renders en Koen Brandt
MUZIEK Koen Brandt
AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Patrick Voets
STEMMEN Warre Borgmans, Nico Sturm en Liesa Naert

PRODUCTIE Ann Desmet en Katarina Martynowski

IN DE BAN VAN DE TIJD

HISTORISCHE HUIZEN GENT

 

De tentoonstelling In de Ban van de Tijd gaat over een van de meest fascinerende fenomenen aller tijden: tijd. Met tot de verbeelding sprekende objecten en geschriften die al sinds eeuwen dit mysterie proberen te ontrafelen, brengt deze tentoonstelling een ode aan al die wetenschappers, instrumentenbouwers, ingenieurs en avonturiers die eeuwenlang gezocht hebben naar een antwoord op die ene wetenschappelijke vraag: Hoe laat is het?

Sven Speybrouck, de man van Interne Keuken en Publiek Geheim, en curator Maarten Van Dyck nemen je mee op ontdekkingsreis. Nieuwsgierig naar de petites histoires achter dit hersenbrekende topic vraagt Sven filosoof en wetenschapshistoricus Maarten de oren van het lijf.

REGIE Koen Brandt (Het Geluidshuis)

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Bram Coumans

STEMMEN  Sven Speybrouck en Maarten Van Dyck (VL), Eric De Staercke (FR) en Mark Irons (EN)

AQUARIUM

ZOO ANTWERPEN

 

Creatie en productie van een humoristische auditieve familievideo voor de bezoekers van het aquarium in de Antwerpse dierentuin.

SCENARIO Stef De Paepe en Paul Wauters

REGIE Koen Brandt

MUZIEK Koen Brandt

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Bram Coumans & Olivier Marga

STEMMEN Koen De Graeve, Tine Embrechts, Sara Vertongen, Bruno Vanden Broecke, Koen Van Impe, Günther Lesage, Eugénie Vertongen en Georgette Verhulst

ANIMATIE Mark Borgions

DE WONDERLIJKE WANDELING. MET GHISLAINE, DE OUDSTE GIDS VAN GENT
ARTEVELDE HOGESCHOOL / STAD GENT

 

Deze audiogids hoort bij de Wetenschapswandeling van Arteveldehogeschool in samenwerking met Stad Gent. Tijdens deze wandeling kan je op verschillende locaties in stad Gent wetenschappelijke proefjes doen. Het enige dat je nodig hebt is het routeplan en je schoen. Ja, je schoen.

PC_DWW.png

CONCEPT, COPY  & REGIE Philip Maes

OPNAME, MIX & MONTAGE Born Meirlaen

PRODUCTIE Katarina Martynowski met hulp achter de schermen van Leen Renders, Marijke Guetens, Ann Desmet, Laure Budts en Pieter-Jan Vinckx.

STEMMEN Katelijne Verbeke en Philip Maes

ILLUSTRATIE Julie Vangeel

WETENSCHAPPELIJKE PROEFJES door de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs en de expertisecel Wetenschapscommunicatie van Arteveldehogeschool met steun van de Vlaamse Overheid.

EEN DIKKE DANKJEWEL aan Lies Van Loocke, Jan De Lange, Lise Van der Haegen, Michel Six en de enthousiaste studenten.

DE GEESTENDETECTOR

JENEVERMUSEUM

Met de ‘Geestendetector’, een interactieve audiogids, ervaar je als bezoeker hoe het was om te wonen en te werken in een jeneverstokerij anno 1900. Aan de hand van audiofragmenten, animaties en video's duik je niet alleen in het productieproces van jenever, maar kom je ook meer te weten over de sociale (wan)toestanden in die periode.

Schermafbeelding 2022-04-22 om 15.34.06.png

AGENCY Gelotology

COPY Hans Kerkhoff

INSTALLATIE Create

REGIE Leen Renders (VL, FR, EN) en Filip Peeters (DE)

OPNAME Bram Coumans

MONTAGE & MIX Olivier Marga

STEMMEN Matteo Simoni, Robrecht Vanden Thoren, Ludo Hoogmartens, Filip Peeters en An Miller (VL), Raphaël Charlier, Rachid Ben Bouchta, Thierry De Coster, Olivier Massart en Cecile van Grieken (FR), Mark Irons, Joshua Rubin, Davis Freeman, Chris Brooker enT ess Bryant (EN), Stefan Sattler, Korneel Hamers, Lucas De Wolf, Filip Peeters en Katrin Lohmann (DE)

PRODUCTIE Katarina Martynowski

MET DE STEUN VAN Provincie Limburg

CHOCOLATE NATION

 

Een audioguide om duimen en vingers van af te likken? Daar zeggen wij geen nee tegen. In vijf talen? Geen probleem: Chocolade, chocolate, schokolade,

chocolate en chocolat zijn even lekker.

COPY The Belgian Chocolate Experience nv

REGIE Leen Renders

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Bram Coumans en Patrick Voets

STEMMEN Nico Sturm (NL), Philippe Résimont (FR), Richard Wells (EN), Jaïro Alvarez Garcia (ES) en Stefan Sattler (DE)

BRIEVEN

AAN BIJOU

STAD ANTWERPEN

Dit hoorspel is gebaseerd op de tekeningen van Fatinha Ramos die momenteel het Antwerpse stadhuis sieren. De tekeningen én het verhaal zijn een ode aan de stad.

Brieven aan Bijou is GRATIS beschikbaar in de Geluidshuis-app.

SCENARIO Paul Wauters

REGIE Koen Brandt

MUZIEK Koen Brandt

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Patrick Voets

STEMMEN Bruno Vanden Broecke, Saïd Boumazoughe, Lynn Van Royen, Katelijne Verbeke, Ruth Beeckmans, Gène Bervoets, Koen Van Impe, Bram Coumans, Leen Renders en Amaryllis Uitterlinden

ILLUSTRATIES Fatinha Ramos

PRODUCTIE, UITGAVE- & PROJECTCOÖRDINATIE Ann Desmet, Katarina Martynowski en Leen Renders

DE MAGISCHE SMIDSE

BOKRIJK

De smid van Bokrijk is een ware attractie. Hij demonstreert al jaren live zijn ambacht aan de bezoekers van het openluchtmuseum. Maar ook wanneer hij niet fysiek aanwezig is, wordt er in de smidse ijverig voortgewerkt.

 

De Magische Smidse is een humoristische klank- en lichtinstallatie in 4 talen, waarbij het belangrijkste gereedschap van de smid (de oven, het aambeeld en de waterton) via projectmapping tot leven komt en zo het werk van de smid zélf verderzet.

CONCEPT Gelotology

SCENARIO Hans Kerkhof en Raoul Maris (Gelotology)

MUZIEK Koen Brandt

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Olivier Marga

STEMMEN Peter Van den Eede, Tine Embrechts en Manou Kersting (VL), Damien Gillard, Olivier Massart en Tania Garbarski (FR), Stefan Sattler en Heike Kossmann en Filip Peeters (DE), Mark Irons, Janet Wishnetsky en Manou Kersting (EN)

DE GLADIATOREN

GALLO-ROMEINS MUSEUM

In deze audioguide in de vorm van een hoorspel - of omgekeerd - blikt het hoofdpersonage Fortunensis terug op het leven van haar vader Urbicus. Hij stond als gladiator ooit écht in de arena.

 

De audiogids loodst je aan de hand van verschillende historische voorwerpen door het museum en leert je alles over het leven als gladiator in het oude Rome.

SCENARIO Leen Renders & Koen Brandt

REGIE Leen Renders

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Bram Coumans & Olivier Marga

STEMMEN Els Dottermans, Wouter Hendrickx, Vic De Wachter, Koen De Graeve, Ruth Bastiaensen en Jules Van Opstal (VL), Colette Sodoyez, Marc Weiss, Philippe Résimont, Olivier Massart en Marie Van Ermengem (FR)

DE BEELDENSTORM

KMSKA

 

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opende recent weer de deuren en daar hoort ook een audioguide bij: De Beeldenstorm, een eigenzinnige en persoonlijke audiogids die Tom Van Dyck maakte in opdracht van het museum en samen met ons produceerde.

 

Tom van Dyck aan het woord: “Als ik in een museum ben, waar ook ter wereld, heb ik steeds het gevoel dat de schilderijen en beeldhouwwerken tot me spreken. Soms allemaal tegelijk, soms apart. Soms schreeuwen ze om aandacht, dan weer zetten ze het op een fezelen, soms zelfs op een murmelen. Maar allemaal willen ze iets zeggen. Niet gewoon hangen of staan, ze willen leven. En dan bekruipt me het gevoel dat ik mijn adem aan ze moet uitlenen, ze een stem moet geven. Dat is precies wat ik met de collectie van het KMSKA wil doen. De werken laten spreken!”

Publiek_(c)SanneDeBlock (20).jpg

CONCEPT, TEKST EN REGIE Tom Van Dyck

OPNAME, MIX EN MONTAGE Bram Coumans

MUZIEK Koen Brandt

PRODUCTIE Ann Desmet

STEMMEN Alice Reijs, Chiel van Berkel, Lukas De Wolf, Jan Decleir, Gène Bervoets, Friedl' Lesage, Sébastien Dewaele, Katelijne Verbeke, Anne-Laure Vandeputte, Lola Van Dyck, Bill Dewispelaere en Jerom Sturm

 

PRAKTISCH

Download de KMSKA-app en ontdek de beschikbare audiotours. Je kan ook vrij rondlopen en in de app meer info over de werken ontdekken. Vergeet dus zeker je hoofdtelefoon of oortjes niet!

Wil je de app niet downloaden of heb je geen smartphone? Je kan een toestel + hoofdtelefoon ontlenen aan de infobalie.

UITBUNDIG VERLEDEN

HOF VAN BUSLEYDEN

Beleef deze tentoonstelling aan de hand van een allesbehalve-alledaags-audioverhaal dat je tijdens je bezoek of nadien kunt beluisteren. De levendige gesprekken tussen een kunstkenner, een verkoper en een kunstenaar geven je een blik achter de schermen van de organisatie van een typisch 19e-eeuws salon vol kunst. Aan jou verteld met een ironische knipoog naar vandaag. Luister hoe ze discussiëren over welke kunst de harten sneller doet slaan, hoe we ons verleden opsmukken en welke van de Bourgondiërs de kassa kan doen rinkelen. 

Vignet-HVB_edited.jpg

COPY Paul Wauters

REGIE & MUZIEK Koen Brandt

OPNAME, MONTAGE & MIX Olivier Marga

STEMMEN Linde Merckpoel, David Dermez, Robby Cleiren en Marjan De Schutter

ILLUSTRATIE Mattias De Leeuw

PRODUCTIE Ann Desmet

KAPITEIN PANEKAZAK EN DE MERCATOR

TOERISME OOSTENDE

Op deze wandeling nemen Kapitein Panekazak, zijn twee scheepsmaten, een boegmossel en een maritieme beterweterschapper je mee naar de mooiste en interessantste plekjes van de stad. Als voorproevertje vind je hieronder bijhorend lied.

COPY Paul Wauters

REGIE Koen Brandt

MUZIEK Anne Van Steenwinkel

STEMMEN Tom Vermeir, Günther Lesage, Anemone Valcke, Wim Willaert en Sebastien Dewaele

ACCORDEON Gwen Cresens

MUZIEKOPNAMES- & MIX Frank Duchêne

STEMOPNAMES, MONTAGE & MIX Patrick Voets

PRODUCTIE Ann Desmet

ILLUSTRATOR Tom Schoonooghe

MARGARETA'S BUREN
HOF VAN BUSLEYDEN

Margareta's Buren vertelt het verhaal van Margareta Van Oostenrijk, Hiëronymus Van Busleyden en diens vrienden-Humanisten Thomas More en Erasmus tegen de achtergrond van Bourgondisch Mechelen.

 

Het hoorspel heeft als doel kinderen én hun ouders warm te maken voor een bezoekje aan het vernieuwde Museum Hof van Busleyden en de historische stad Mechelen.

Margareta's Buren is GRATIS beschikbaar in de Geluidshuis-app en ook te horen in de luisterhoek op de zolder van het vernieuwde museum.

SCENARIO Paul Wauters

REGIE Koen Brandt

MUZIEK Koen Brandt

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Patrick Voets

STEMMEN Warre Borgmans, Geert Van Rampelberg, Bruno Vanden Broecke, Chiel Van Berkel, Eva Binon, Frans Van der Aa, Camilia Blereau, Clara Cleymans, Dempsey Hendrickx en Wouter Burssens
ILLUSTRATIES Mark Borgions

PRODUCTIE Ann Desmet en Katarina Martynowski

DE BOKROKKER
BOKRIJK

In het verlengde van de audiovisuele installatie De Magische Smidse kwam het knotsgek boek en hoorspel De Bokrokker tot leven. Een spannend audioverhaal waarin je te weten komt waar de smid van Bokrijk uithangt als hij zich niet in zijn smidse bevindt en wat de brave man met de plunderende Limburgse bokkenrijdersbende te maken heeft. Een ideale mix van museumbeleving buiten de grenzen van Bokrijk én familie-entertainment op de weg er naartoe!

SCENARIO Hans Kerkhoff & Raoul Maris (Gelotology)

REGIE Leen Renders

MUZIEK Koen Brandt 

​AUDIOTECHNIEK Patrick Voets

MONTAGE & MIX Frank Duchêne

STEMMEN Lucas Van den Eynde, Stefaan Degand, Bart Cannaerts, Tom Audenaert, Robby Cleiren, Bert Haelvoet, Vic De Wachter, Koen Van Impe en Liesa Naert

ILLUSTRATIES Melvin (Wout Schildermans)

PRODUCTIE EN UITGAVE Ann Desmet en Katarina Martynowski

DISTRIBUTIE Standaard Uitgeverij

DE MUIZENTOER

KASTEEL VAN GAASBEEK

Een unieke, educatieve en humoristische audiotour voor families waarin het Kasteel van Gaasbeek bekeken wordt door de ogen van een aantal muizenfamilies. Ze huizen achter de lambriseringen, in de bedden en verborgen hoeken en spleten van het kasteel en hebben jarenlang vanuit hun schuilplaatsen het wel en wee van de kasteelbewoners kunnen observeren. Hun commentaar daarop resulteert in een komisch en gelaagd scenario geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

SCENARIO Leen Renders en Koen Brandt

REGIE Leen Renders

MUZIEK Koen Brandt

AUDIOTECHNIEK, MONTAGE & MIX Olivier MargaSTEMMEN Vic De Wachter, Nico Sturm, Ini Massez, Bruno Vanden Broecke, Günther Lesage, Sarah Vertongen, Hilde Heijnen, Stijn Cole en Koen De Bouw

Trefwoorden: geluidshuis, luisterboek, audioboek, audio film, luisterverhalen, luisterverhaal, podcast, podcasts, audioproductie, muziekproductie, opnamestudio, geluidsstudio, audioguides, audioguide, audiogids, audiotours, audiotour, audiowandeling, luisterwandeling, radioreclame, audiodelicatessen, hoorspelen, hoorspel, luisterspelen, luisterspel, sonic branding, jingle, jingles, gehoorspel, soundscape, soundlogo, bruitage, foley, sprookjes, vertellen, vertelling, vertellingen

 

piep fladdermuis en het drasmoeras

 

er-waren-eensjes: sneeuwwitje 

 

kabouter korsakov: kabouter korsakov in de metro, kabouter korsakov in de opera, kabouter korsakov in de puree, kabouter korsakov in het kippenhok, kabouter korsakov viert feest

 

heerlijk hoorspel, heerlijke hoorspelen: de nachtegaal, de wilde zwanen, de mestkever, de vlo en de professor, de reisgenoot, de bremer stadsmuzikanten, de zevenmijlslaarzen, de gouden vogel, het meisje met de gouden glimlach, de zevende dienaar, de storm, de rattenvanger, de wereld rond in 80 dagen, reinaert de vos, koning odysseus, dracula, drie biggen en een wolf, het zwaard in de steen

 

heerlijk gezelschapsspel: kopning odysseus en de reis naar ithaca

 

audiofilms: zes grimmige sprookjes voor verdorven kinderen, drie verhalen uit groener gras, mieke maaike’s obscene kapsalon, op reis in het scriptorium, het jaar van de kreeft, het derde huwelijk

 

aventure sonore, aventures sonores: le rossignol, les cygnes sauvages, fromage

 

Speciallekes: de bokrokker, de magische smidse, bokrijk, johanna en het gravensteen, brieven aan bijou, margareta's buren, hof van busleyden, the parable of maister, het geval galileo, de mens nu, hujo, de hoop, tutti fratelli, de fantaseerspelen, ketnet junior

 

​Podcasts: mijn verhaal, libelle, officieel onwaarschijnlijke ronde van vlaanderen, the officially unbelievable ronde van vlaanderen, toerisme vlaanderen, wetenschapje, gezinsbond, museumkriebels, tournée amicale, joetz, onderons, rebelle tussen de lakens, rebelle vzw, parallel

 

Audioguides: De muizen van gaasbeek, de gestolen bruegel, kasteel van gaasbeek, heeren vertrekt, in de kop van de koers, historische huizen gent, kapitein panekazak en de mercator, toerisme oostende, in de ban van de tijd, de gladiatoren, urbicus, gallo-romeins museum, natuurhistorisch museum brussel, koninklijk belgisch instituut voor natuurwetenschappen, dinomuseum, be my guide, de meest fantastische audioguide ter wereld, het jakob smits museum, de geestendetector, jenevermuseum, uitbundig verleden, chocolate nation

 

Muziek, liedjes: oog in oog, dierenwelzijn in de klas, het lanterfantje, CM, christelijke mutualiteit, met man en macht, groenten uit balen, den elfde van de elfde, van vlees en bloed, de grote boze wolfshow, fantasia, bingel wordt 10 jaar